mandag 9. november 2015

FRED OG RO.. OG MYE MAT

Tur i november høres kanskje kaldt og lite fristende ut, men på årets siste tur traff B2 nok en gang blink med været. Skogsturen på Kaupanger bød på en avslappet hverdag med fokus på leirliv, matlaging og å finne roen. Derfor ble mobil og klokke lagt igjen hjemme, teltet ble erstattet med gapahuk og matlagingen skjedde uten bruk av stormkjøkken.  Med lite på dagsprogrammet fikk vi tid til å utforske tradisjonelle måter å tilbrede mat på ved hjelp av bål. Det ble lagd mat på bålet, i kokegrop og i sjusteinsovn. I og med at jeg har gjort rede for kokegrop i et tidligere blogginnlegg tenkte jeg det passet fint å bruke dette innlegget til å se nærmere på sjusteinsovn.

Sjusteinsovn
Poenget med en sjusteinsovn er at den i prinsippet fungerer som en vanlig stekeovn. Som navnet tilsier bygges den opp av sju steiner, men i vårt tilfelle var det nødvendig med en del fler. Det var fordi vi ikke fant store og flate nok steiner, slik at vi måtte finne flere steiner så den ikke skulle rase. Det første vi gjorde var å finne en egnet plass for sjusteinsovnen med god tilgang til ved og stein (Moe, 2011). Det som skal være bakplaten kan godt være en stor stein, men i vårt tilfelle ble det en svær haug med fast grunn som vi gravde en rett vegg i. Deretter bygges sjusteinovnen som to kamre over hverandre, med sidevegger og en flat stein over sideveggene. Kammeret under kan med fordel være større enn det over, da dette kammeret skal brukes til å fyre i. Kammeret over er "bakekammeret" hvor maten skal være. Det er svært viktig at dette kammeret er tett, for å gi best effekt. Derfor bør det tettes igjen med stein, mose og jord for å holde på varmen (Moe, 2011). Når sjusteinsovnen er klar er det bare å fyre i begge kamrene. Start forsiktig så ikke steinen sprekker (spesielt hvis det er tynne heller), og øk deretter fyringen etter hvert. Fyringen kan godt vare i opp mot 1 time for å få ønsket temperatur. Deretter tas bålet og kullet ut i det øverste kammeret før bakevarene settes inn.

Rundstykkene er nesten klare. Foto: Sindre Natvik
Ved første tanke trodde jeg det kom til å bli vanskelig å unngå og svi maten, så jeg ble overrasket over hvor ekstremt godt resultatet ble. Vi bakte både rundstykker og pizza i ovnen, og jeg kan trygt påstå at det er de beste rundstykkene jeg har smakt. All maten ble gjennomstekt uten å bli svidd under. Sammenlignet med kokegrop tok sjusteinsovn kortere tid og det var enklere å kontrollere når maten var ferdig. Ulempen var nok at det trengte kontinuerlig tilsyn og mye ved. Så dette er en måte å tilbrede mat på når man har god tid og masse brensel tilgjengelig.

Pizza bak ovnsdøren. Foto: Sindre Natvik

Litteraturliste:
Moe, N. (2011). Den naturlige skolesekken. Levert av Oslofjordens Friluftsråd. Sjusteinsovn. Hentet fra http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1400068&within_tid=1399355