Sjusteinsovn
Poenget med en sjusteinsovn er at den i prinsippet fungerer som en vanlig stekeovn. Som navnet tilsier bygges den opp av sju steiner, men i vårt tilfelle var det nødvendig med en del fler. Det var fordi vi ikke fant store og flate nok steiner, slik at vi måtte finne flere steiner så den ikke skulle rase. Det første vi gjorde var å finne en egnet plass for sjusteinsovnen med god tilgang til ved og stein (Moe, 2011). Det som skal være bakplaten kan godt være en stor stein, men i vårt tilfelle ble det en svær haug med fast grunn som vi gravde en rett vegg i. Deretter bygges sjusteinovnen som to kamre over hverandre, med sidevegger og en flat stein over sideveggene. Kammeret under kan med fordel være større enn det over, da dette kammeret skal brukes til å fyre i. Kammeret over er "bakekammeret" hvor maten skal være. Det er svært viktig at dette kammeret er tett, for å gi best effekt. Derfor bør det tettes igjen med stein, mose og jord for å holde på varmen (Moe, 2011). Når sjusteinsovnen er klar er det bare å fyre i begge kamrene. Start forsiktig så ikke steinen sprekker (spesielt hvis det er tynne heller), og øk deretter fyringen etter hvert. Fyringen kan godt vare i opp mot 1 time for å få ønsket temperatur. Deretter tas bålet og kullet ut i det øverste kammeret før bakevarene settes inn.
![]() |
Rundstykkene er nesten klare. Foto: Sindre Natvik |
![]() |
Pizza bak ovnsdøren. Foto: Sindre Natvik |
Litteraturliste:
Moe, N. (2011). Den naturlige skolesekken. Levert av Oslofjordens Friluftsråd. Sjusteinsovn. Hentet fra http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1400068&within_tid=1399355
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar