mandag 12. oktober 2015

GOD "KOK"

Da var det tid for høstens årlige veiledertur, og i år ble vi en stor gjeng på elleve stykker som skulle på tur. Armando og Henning fra B3 hadde laget et opplegg for oss studentene fra B1, B2 og Outdoor education. Turen gikk til Engjadalen i Gaupne hvor vi skulle ha camp og drive basisfriluftsliv de neste tre dagene. I år var vi heldig med været, noe som gjorde at guttene valgte hengekøye fremfor gapahuk. Utsikten var upåklagelig og fjellet hadde kledd seg i de vakreste fargenyanser vi noen gang hadde sett. Alt i alt var det en knallbra tur hvor kos og lek sto høyt på programmet, i tillegg til en innlagt topptur til Vorfjellet (1209 moh). B2 skulle også stå for middagen den andre dagen, og hadde fått i oppgave å bruke kokegrop. Dette var nytt for meg og derfor vil jeg videre i innlegget se litt nærmere på hvordan man lager kokegrop.

Foto: Rasmus Hedegaard Sørensen
Kokegrop
Det finnes flere måter å lage kokegrop på, men hovedprinsippet er at vi pakker inn maten og lar den ligge tildekt sammen med oppvarmede steiner, slik at den "tørrkokes" (Foolade, 2009). Først gravde vi et hull i bakken. Størrelsen på gropen avhenger av hvor mye man skal koke, og dybden avhenger av hvor flate steiner man finner. Vi skulle tilbrede et lammelår og lagde dermed gropen stor nok til at den fikk plass. Torven tas vare på slik at den kan bli brukt som lokk når lammelåret skal kokes.

Foto: Rasmus Hedegaard Sørensen
Rett ved campen fant vi store, flate steiner, som vi brukte både i bunnen og på sidene for å få et jevnt og godt kokeresultat.

Foto: Rasmus Hedegaard Sørensen
Deretter fyrte vi opp et bål i gropen, og la steinen oppå bålet. Poenget er at bålet skal brenne helt ned for at steinene skal bli ordentlig oppvarmet, noe som i vårt tilfelle tok cirka 1 1/2 time.

Foto: Rasmus Hedegaard Sørensen
Imens ble lammelåret lagt i folie og nærmest dynket i hvitløk, fersk rosmarin og olivenolje. Når det var gjort ble bålet tatt ut av gropen slik at kullet lå igjen, og lammelåret ble lagt nedi. Deretter fylte vi på med torv og jord slik at det ble helt tett, noe vi lett kunne avsløre hvis damp slapp ut. Det tok cirka 2 timer fra vi begynte å grave grop, til lammelåret var på plass og gropen tettet igjen. Lammelåret "kokte" i 4 timer og trengte ikke tilsyn underveis. Dette ga oss frihet til å ta en liten topptur før resten av middagen skulle tilberedes.

Foto: Rasmus Hedegaard Sørensen
Lammelåret hadde en utsøkt smak, og alle sa seg enige i at det var den beste middagen de hadde smakt som student. Noe av grunnen til det kan skyldes at den ble spist i vakre omgivelser, men også på grunn av at den fikk koke i sin egen kraft. I tillegg var temperaturen høy i starten, men avtok etter hvert, noe som er svært annerledes enn ved bruk av stekeovn hvor varme blir tilført hele tiden (Foolade & Løvøy, 2009). En ting er hvertfall sikkert - det blir ikke siste gang med lammelår i kokegrop!









Litteraturliste:
Foolade, E. (2009) Historien bak kokegropene. Hentet fra http://www.natursekken.no/c1187998/artikkel/vis.html?tid=1212412&within_tid=1188274
Foolade, E., Løvøy, M. (2009) Hvordan lager vi kokegrop i dag? Hentet fra http://www.natursekken.no/c1187998/forsok/vis.html?tid=1234129&within_tid=1188274

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar